MEB E-İmza Yenileme Kılavuzu (Adım Adım İşlem Basamakları)

MEB E-İmza Yenileme Kılavuzu (Adım Adım İşlem Basamakları)

MEB'de çalışanlar için E-İmza Yenileme Kılavuzu. Adım adım e-imza yenileme başvuru işlemleri resimli anlatım.

E-İmza Yenileme Süreci İşlem Basamakları

Milli Eğitim Bakanlığınca ödemesi yapılıp memur ve üstü kadrolara ücretsiz olarak verilen E-imzaların 3 yıllık kullanım süresi bulunmaktadır. Bu sürenin dolmasına 3-4 ay kala kişiler KamuSM tarafından sms veya e-mail ile bilgilendirilirler.

eimza yenileme sms bilgilendirme mesajı

Yukarıdaki gibi sms alan bir kişinin https://www.meb.gov.tr/eimza/ adresine giderek e-imza yenileme sürecini başlatması gerekiyor.

Not: Buradan sonraki işlemleri İnternet Explorer ile yapmanızı tavsiye ederiz.

https://www.meb.gov.tr/eimza/


Yukarıdaki linke tıklanıldığında kişiyi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak.

meb.gov.tr eimza başvuru - yenileme sayfası

Bu sayfada E-imza Başvurusu yazan mavi kutucuğu tıklayıp "Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu" sayfasına gidiyoruz.


nitelikli elektronik sertifika başvurusu sayfası

İlgili alanları doldurup "Giriş" e basın.

Sisteme girdiğinizde "Nitelikli Elektronik Sertifika Başvuru Formu" sayfası açılacak. Bu sayfayı bilgilerinizle doldurun. Formu doldururken aşağıda gösterilen önemli noktalara dikkat edin. Başvuru formunun en üstündeki "Başvuru Nedeni" bölümünde "Yenileme" şıkkının seçili olması gereklidir!

Nitelikli Elektronik Sertifika Başvuru Formu sayfası

Başvuru formunun doldurduktan sonra "Form Onayla" butonuna basın. Sistem sizi form onaylaması için telefon onaylama sayfasına yönlendirecek. Bu sayfada "Gönder" butonuna basın.

Nitelikli Elektronik Sertifika Başvuru Formu Onaylama sayfası

"Gönder" butonuna bastıktan sonra sistem "SMS Doğrulama Kodu" ekranına geçecek. Buraya telefonunuza SMS ile gelen 6 haneli kodu girin, ardından "Tamam" butonuna basın.

Nitelikli Elektronik Sertifika Başvuru Formu SMS Doğrulama sayfası

Doğrulama kodunu girdikten sonra "Taahhütname İmzalama" ekranı açılacak. Yaptığımız işlem e-imza yenileme olduğu için "Yöntem 2 : Elektronik İmzalı Başvuru Arayüzü" şıkkını seçiyoruz. Eğer e-imzanızın son kullanım süresi geçtiyse bu ekranda "Yöntem 1 : Islak İmzalı Başvuru Arayüzü" nü seçip gelen ekranda dokümanı bilgisayara indirip 4 nüsha çıkarmalı ve bunların 2 tanesini İlçe MEM'e göndermelisiniz. Buraya kadar anlatılanlar süresi henüz dolmamış e-imzanın yenilenmesi ile ilgili olduğundan dolayı "Yöntem 2" yi seçip yenileme işlemine devam ediyoruz.

Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu Taahhütname İmzalama sayfası

Karşınıza "Başvuru Formu E-imzalama İşlemi" sayfası gelecek. Burada imzalama işlemini gerçekleştirebilmek için "KamuSM e-Imza Uygulamasi" na ihtiyacınız olacak.

KamuSM e-Imza Uygulaması


Eğer bu program bilgisayarınızda yüklü değilse ilgili sayfada "indirmek için tıklayınız" yazısına basın ve programı indirip çalıştırın.

başvuru formu imzalama işlemi

Program açılırken aşağıdaki gibi sorular sorabilir. Burada java'yı seçip "Run" a basın.



Yapılan işlemlerde hata oluşmaz ve java düzgün çalışırsa E-İmza Uygulaması açılacaktır. Açılan uygulamaya "Başvuru Formu E-imzalama İşlemi" sayfasındaki "Doğrulama Kodu" nu girip turuncu "Sağa Doğru Ok" işaretine basın.


Bir sonraki adımda E-imza uygulaması onay ekranı açılacak. Burada ilk önce sağ üst tarafta sertifikanızı seçin. İkinci adım olarak kullanmakta olduğunuz e-imzanızı (DYS'de evrak imzalamak için kullandığınız şifre) tuşlayın ve ardından "İMZALA" butonuna basın.


Bir problem çıkmaz ve imzalama sürecini başarıyla tamamlarsanız aşağıdaki mesajı alacaksınız. Bu mesajı gördüyseniz e-imza yenileme adımlarını bitirmişsiniz demektir.

Bu noktadan sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünüzün istediği excel formatındaki formu, e-imza yenileme başvurusu yapan kişinin bilgileriyle doldurup DYS üzerinden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem Bölümüne gönderiyorsunuz.

E-imza yenileme ile ilgili yapmanız gereken tüm işlemler bitmiştir. Hayırlı olsun...

Yorumlar